Wednesday, October 26, 2011

Laka literatura za prijatno popodne

            Muzicka podloga

 Pravila sam ovih dana retrospektivu procitanih knjiga na godisnjoj bazi. Dokon pop i jarice krsti, rekla bi moja nana :) ali sta je tu je, pa vam donosim neke od knjiga koje su mi ostale u secanju.

.

                     Regine Deforges - Edicija Plavi bicikl (prve tri knjige)

 Zena oko koje su se lomila koplja, bila je zabranjivana i cenzurisana a opet voljena i citana, jedna je od najplodnijih francuskih knjizevnica 20 veka

Ne znam zasto sve citaoce prva knjiga podseca na "Prohujalo sa vihorom". Dobro, ima slicnosti tu i tamo ali ipak..
Prica o sestrama Delmas, imanju Montinjak, pocetku rata i jednom biciklu..
Porodicna saga o odanosti, ljubavi i spremnosti jedne devojke na nemoguce stvari.
Na granici senzualnosti i crnog humora, spisateljica ispreda povest o jednoj zemlji, napacenim ljudima i veri u svetliju buducnost.

Secate li se serije?
Prelepa Laetitia Casta kao Lea Delmas :) I samo to - prelepa. 

Monday, October 24, 2011

Kad ti kornjaca entuzijazma padne na glavu

                                             Fantasticna muzicka podloga (da me dovrsi)



Dodju tako neki dani kad mi nije ni do cega.
Sve je sivo, mutno i depresivno. 
Ja bezvoljna. 
Cak ni telefon ne zvoni. 
Na TV-u gluposti, comp krahirao po jubilarni peti put ove nedelje.
Ni za citanje nemam nista.
Ako sad zadremam, brojacu ovce nocas.
Perlice, trakice i konci me ne privlace.
Trebalo bi da isprobam one nove lakice ali pre toga treba skinuti stari lak. Mrzi me.
U ovonedeljnom horoskopu mi pise :"

Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi što pozitivno utječe i na vašu radnu učinkovitost. Bit ćete vrlo samouvjereni i zahtjevni prema kolegama, ali u isto vrijeme ostavljat ćete pozitivan dojam na okolinu. Najbolje ćete se osjećati u društvu koje ima slične ideje ili poslovne interese. "
Yeah, right..mora da sam poglesila znak..
Ako ovo nije oktobarski blues, onda ne znam stvarno..

Thursday, October 20, 2011

Opet pakujemo majmune

Malo muzike za usput


 Kad onomad rekoh da cu na jazz festival, samo sam se salila. Polako pakujem prnje i krecem prema bugarskoj prestonici ( zadnji put ove godine, iskreno se nadam). U medjuvremenu, planira se vencanje jedne drage osobe a onda konacno moj ljubljeni Beograd. Jedva cekam !! Ni kosava mi smetati nece :))




 Ostajte mi lepe i pametne...valjda tamo po kaficima imaju besplatan wi-fi  :)

Tuesday, October 18, 2011

Sav taj jazz..


                                                  Pocinje Skopje Jazz Festival. Trideseti po redu.

Nameracila sam se na tri koncerta







Ovaj poslednji mi je posebno thrilled. Toliko da cu kupiti preskupu kartu vec sutra :)
Evo i malo muzike








Monday, October 17, 2011

Toshe - in memoriam


 Anticki Teatar, Ohrid, 04.08.2004



"Tose, te sakame site", Gradski stadion, oktobar 2008


Promocija "Jos uvijek sanjam da smo zajedno"



                                                      Sala "Boris Trajkovski", oktobar 2009










Friday, October 14, 2011

Trilogija o zacinima zadnji deo :)


 U zadnji deo uspela sam da zguram tri zacina :)


Prvi na listi je djumbir
Zacin specificnog ukusa, najvise se koristi u indijskoj kuhinji i sastojak je mnogih curry mesavina. Englezi ga najvise vole u hlebu (gingerbread) ili kao napitak (ginger ale).  Pomaze kod artritisa, smanjenja holesterola te mucnina u trudnoci i upale jajnika. Podjednako ga volim i u slatkoj i u slanoj varijanti.
U klinickim ispitivanjima naucnici su utvrdili da djumbir ubija celije raka (izvor ) 

Brzinski recept za homemade Ginger Ale

Sastojci: 1,5 l mineralne vode, 4 limuna, žuti šećer, 1 djumbir veličine 3-4 cm, sveži listovi nane.
 Priprema: U većoj činiji narendajte djumbir i koricu od 2 limuna. Dodajte i sok od 2 limuna, promešajte. Zasladite žutim šečerom po želji i ostavite par minuta da se mirisi izmešaju, zatim dodajte sok od preostala 2 limuna i mineralnu vodu i izmešajte. Tečnost procedite i stavite u frižider da se hladi. Služite hladno, garnirano sa par listića sveže nane 


Kardamon
ili kardamom - jos jedan zacin iz djumbir - familije, karakteristicnog mirisa i ukusa. U medicini se koristi kao lek za infekcija zuba, usta i grla. Fantastican je kao dodatak kafi, a Wrigley's ga dodaje u zvakace gume :)

Jedan od indijskih specijaliteta je i masala caj :)

Safran


Naskuplji zacin na svetu. Daje jelima divnu zutu boju i specifican ukus.



Drevni mediteranski narodi, uključujući proizvođače parfema u Egiptu, doktore u Gazi, građane otoka Rodosa te grčke hetaerae kurtizane, koristili su šafran u svojim parfemima, ljekovitim pripravcima, potpouriju, maskarama, te ga prinosili kao žrtvu svojim božanstvima. Čuvena kraljica Kleopatra koristila je šafran u svojim kupkama, smatrajući da joj povećava užitak vođenja ljubavi. Egipatski iscjelitelji koristili su šafran kao terapiju za sve vrste gastrocrijevnih smetnji. Aulus Cornelius Celsus propisivao je šafran kao lijek za rane, kašalj, te razne druge zdravstvene tegobe. Rimljani su pak toliko voljeli šafran da su rimski kolonijalci ponijeli šafran sa sobom kad su se naselili u južni Gaul, gdje se nastavio intenzivno uzgajati sve do pada Rimskog Carstva. Prema nekim nagađanjima, šafran se vratio u Francusku tek u 8. stoljeću n.e. preko Mura, a prema drugoj teoriji, preko Papa iz Avinjona u 14. stoljeću.

Superbrz i superukusan recept za piletinu sa safranom



Sastojci : 1 pile, 2 cena belog luka, 2 crna luka, 400 g oljustenog paradajza, persun, crni i beli biber, prstohvat safrana

Iseci pile na komade, dobati crni i beli luk, zaliti s malo vode i krckati oko pola sata. Dodati paradajz i sve zacine sem safrana pa ponovo krckati oko pola sata. Na kraju dodati safran i promesati. Sluziti u sopstvenom sosu sa prilogom od pirinca 
Prijatno!!





Thursday, October 13, 2011

Vanila


Malo istorije :
 Vanila potice iz Meksika i Srednje Amerike. Kad su Acteke pokorile pleme Totonaka, u nasledstvo su dobile i tajnu derivacije vanile iz cvetova orhideje. Legenda kaze da je Montezuma (poznati cokoholik) pio i do 50 solja napitka od mesavine kakaoa i vanile. Posle spanskog osvajanja Srednje Amerike, Kortes donosi u Evropu seme vanile.

Funny facts : 
  • Par kapi esencije vanile dodatih u farbu eliminise neprijatne mirise
  • Vanila je treci najcenjeniji zacin na svetu (posle safrana i kardamona)
  • Svaki plod vanile bere se rucno
  • Madagaskar proizvodi vise od 60 % svetskih zaliha vanile
  • Ako par zrna vanile ostavite u cukerdozni, posle par dana kafa i sve ostale slatke stvari imace blagi ukus vanile
  • Ulje od vanile se u nekim kulturama smatra afrodizijakom
  • Ako se plasite pauka, parkirajte iza namestaja i po coskovima vrecice sa mirisom vanile


Vanila u kozmetici

Zrna vanile sadrze oko 300 aktivnih supstanci. Jedna od njih je i polifenol oko kog se jos lome koplja da li je sun blocking component (ili to u stvari ne postoji :) ). Zrna zelene vanile sadrze enzime koji se koriste u pilinzima. Cvet i koren vanile imaju antifungalna i antiinfamatorna svojstva. Jedna od najpoznatijih krema za lice sa vanilom je svakako Chanel Precision Sublimage Essential  Regenerating Cream.

Vise od 50 % parfema u sebi sadrzi vanilu u manjim ili vecim dozama. Kazu da evocira uspomene iz detinjstva i ima " comforting effect". 
Secam se da je sredinom devedesetih "must" bio Allysa Ashley Coco Vanila perfume
ili bar Malizia Vanilla deodorant

Ne znam zasto ali svi ti dezodoransi, parfemi pa cak i mirisljave svece u meni izazivaju mucninu. Ja vanilu vise volim ovako
ili ovako
a moze i ovako

Znam, sad i meni krce creva. Sakrila sam prosle nedelje 2-3 keksa za ovakve situacije..samo gde, kad bih se setila..hmm..









Tuesday, October 11, 2011

Prica o zacinima



Polica sa zacinima zauzima posebno mesto u mojoj kuhinji.
 Jos kao mala bila sam fascinirana mirisima, bojama i ukusima...fascinirana do te mere da sam jednog dana, pre polaska u skolu, u cinijici za musli pomesala vanilu, cimet, rum - secer i kardamon i dodala pola litre mleka, sve to lepo popila..i nije mi bilo nista :)
Cudila se draga maman kako je brzo potrosila kardamon (svercala ga je komsinica stjuardesa zajedno sa svilenim kimonima i chanelom no.5 i kostao je malo bogatstvo) ali..ko priznaje, pola mu se dodaje pa mudro drzah jezik za zubima :)
Onda sam porasla. Krenula da skolske casove provodim po kaficima (Gimnazija je nekako bila smestena na minut i po od sredista zbivanja) i eksperimentisala sa raznim vidovima kafa i dodacima. Sve se manje,vise svodilo na cokoladne mrvice, vanilin secer ili kap - dve ruma dok nisam otkrila 
Njegovo Velicanstvo Cimet u kombinaciji sa vanila cappucinom

Ili u piti s jabukama

A i cimet rolnice dolaze u obzir :)

Funny facts o cimetu :
  • Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina, spominje se već 2800 godina prije Krista u Bibliji i u rukopisima na sanskritu
  •  Miris cimeta potiče rad mozga, žvakanje žvakaće gume od cimeta osobito poboljšava pažnju, memoriju prepoznavanja, radnu memoriju i vizualni doživljaj
  • Cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja, razvijajući pozitivnu energiju


Videh sad, pretrazujuci po netu, da je posebno popularna cimet dijeta
Recept preuzet sa http://www.bosnic.com

Zdravo mršavljenje
Svako jutro, pola sata prije doručka, na gladan stomak, te naveče, prije spavanja, uzimati mješavinu od jednakih dijelova meda i cimeta koji su umješani i prokuhanih u jednoj čaši vode. Ovom terapijom ne dozvoljavamo masnoćama da se formiraju i akumuliraju u našem tijelu.


Ipak, moj najomiljeniji recep za koriscenje cimeta je svakako

Ostajte mi zdrave i vesele i igrajte se (zacinima)..ponekad mala promena (ukusa) mnogo znaci  :)



Sunday, October 9, 2011

Jedan retrogradni putopisni

Muzicka podloga

 Kad pocne sezona kisa, sve zamirise na pecene paprike i dzem od sljiva a kratke rukave zamenim dugima, provrtim neke stare albume i nekako mi toplo oko srca iako je napolju jedva 10 stepeni.
 U zutom albumu su slike s Ohrida, u crvenom je Grcka u malom, u prugastom tura kroz Srbiju..
Najvise volim ljubicasti album. Fotografije iz Turske, sve slikano plasticnim aparatice za 10 e (baterije gratis)
Uvek se tamo nadje poneki detalj koji mi je promakao, neka prijateljska lica, mesta na kojima bih ponovo da se nadjem.
 Jedno od takvih mesta je i gradic sezdesetak kilometara udaljen od Bodruma  - Turgutreis. Okruzen vocnjacima s jedne a dugom pescanom plazom s druge strane, u zalivu s kristalno cistom tirkiznom vodom i nalepsim zalaskom sunca koji sam videla
Turgutreis je poznat po restoranima na vodi, skydivingu i naravno - po marketu :)
Osim hrpe garderobe po bagatelnim cenama, puno koze i zada, mogu se naci i tezge s milion vrsta cajeva, turskim delicijama i zacinima
Ostala sam zarobljena kod tezge sa zacinima dobrih pola sata ali..svako sa svojom bolescu valjda..tema za sledeci post :))

Jorz truli leti ka ostrvu Kos (jos uvek trajekt ne funkcionise kako valja, a Grcka je na samo 20 minuta)

Najpoznatije parce peska na Bodrum Peninsula sa tek napravljenim terenom za volleyball

Za one kojima letnji odmor pocinje sredinom septembra - nista vi ne brinite, njima sezona traje do kraja novembra :))