Friday, October 14, 2011

Trilogija o zacinima zadnji deo :)


 U zadnji deo uspela sam da zguram tri zacina :)


Prvi na listi je djumbir
Zacin specificnog ukusa, najvise se koristi u indijskoj kuhinji i sastojak je mnogih curry mesavina. Englezi ga najvise vole u hlebu (gingerbread) ili kao napitak (ginger ale).  Pomaze kod artritisa, smanjenja holesterola te mucnina u trudnoci i upale jajnika. Podjednako ga volim i u slatkoj i u slanoj varijanti.
U klinickim ispitivanjima naucnici su utvrdili da djumbir ubija celije raka (izvor ) 

Brzinski recept za homemade Ginger Ale

Sastojci: 1,5 l mineralne vode, 4 limuna, žuti šećer, 1 djumbir veličine 3-4 cm, sveži listovi nane.
 Priprema: U većoj činiji narendajte djumbir i koricu od 2 limuna. Dodajte i sok od 2 limuna, promešajte. Zasladite žutim šečerom po želji i ostavite par minuta da se mirisi izmešaju, zatim dodajte sok od preostala 2 limuna i mineralnu vodu i izmešajte. Tečnost procedite i stavite u frižider da se hladi. Služite hladno, garnirano sa par listića sveže nane 


Kardamon
ili kardamom - jos jedan zacin iz djumbir - familije, karakteristicnog mirisa i ukusa. U medicini se koristi kao lek za infekcija zuba, usta i grla. Fantastican je kao dodatak kafi, a Wrigley's ga dodaje u zvakace gume :)

Jedan od indijskih specijaliteta je i masala caj :)

Safran


Naskuplji zacin na svetu. Daje jelima divnu zutu boju i specifican ukus.



Drevni mediteranski narodi, uključujući proizvođače parfema u Egiptu, doktore u Gazi, građane otoka Rodosa te grčke hetaerae kurtizane, koristili su šafran u svojim parfemima, ljekovitim pripravcima, potpouriju, maskarama, te ga prinosili kao žrtvu svojim božanstvima. Čuvena kraljica Kleopatra koristila je šafran u svojim kupkama, smatrajući da joj povećava užitak vođenja ljubavi. Egipatski iscjelitelji koristili su šafran kao terapiju za sve vrste gastrocrijevnih smetnji. Aulus Cornelius Celsus propisivao je šafran kao lijek za rane, kašalj, te razne druge zdravstvene tegobe. Rimljani su pak toliko voljeli šafran da su rimski kolonijalci ponijeli šafran sa sobom kad su se naselili u južni Gaul, gdje se nastavio intenzivno uzgajati sve do pada Rimskog Carstva. Prema nekim nagađanjima, šafran se vratio u Francusku tek u 8. stoljeću n.e. preko Mura, a prema drugoj teoriji, preko Papa iz Avinjona u 14. stoljeću.

Superbrz i superukusan recept za piletinu sa safranom



Sastojci : 1 pile, 2 cena belog luka, 2 crna luka, 400 g oljustenog paradajza, persun, crni i beli biber, prstohvat safrana

Iseci pile na komade, dobati crni i beli luk, zaliti s malo vode i krckati oko pola sata. Dodati paradajz i sve zacine sem safrana pa ponovo krckati oko pola sata. Na kraju dodati safran i promesati. Sluziti u sopstvenom sosu sa prilogom od pirinca 
Prijatno!!





6 comments:

  1. Budiš mi apetit sa ovim receptima.Ti si moj čovek na temu začina.Tek toliko da se zna.Inače napravila sam ti brošić i možeš ga videti na mom plogu pre nego što ti pošaljem.

    ReplyDelete
  2. moram naci safran i spremiti ga sa piletom!:)

    ReplyDelete
  3. Joj, ubit ćeš me flejkijima, nisi stavila mail pa ti se moram ovako javiti, daj da nekako dogovorimo da mi kupiš i pošalješ koji? :)

    ReplyDelete
  4. P.S. evo ti linkovi s prstenjem:
    http://www.ebay.com/itm/Oval-Nature-Turquoise-Tibet-Silver-Cocktail-Ring-Jz3253-/360401849159?pt=UK_Jewellery_Watches_CostumeJewellery_CA&hash=item53e99fcb47#ht_2654wt_1110
    http://www.ebay.com/itm/Tibet-Silver-Nature-Cute-Turquoise-Cocktail-Ring-Jz3250-/360401852393?pt=UK_Jewellery_Watches_CostumeJewellery_CA&hash=item53e99fd7e9#ht_2654wt_1110

    ReplyDelete
  5. I sad da lajem na prstenje??? Bua..smrc...Prvi sam vec stavila na desktop..pa ako nekad puste taj paypal mozda ih i kupim.Do tad - Av,av

    ReplyDelete